Καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή στο κατώτερο  μέρος της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο. Ο τράχηλος έχει μήκος μόλις 2-3 cm. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως έχει αργή εξέλιξη και συνήθως διαγιγνώσκεται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Όπως και άλλοι είδη καρκίνων που εμφανίζονται στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν εμφανίζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια.

Σε προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

 • Κολπική αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, μεταξύ περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση
 • Υδατώδης, αιματηρή κολπική έκκριση, συνήθως με έντονη οσμή
 • Πυελικός πόνος ή πόνος κατά τη συνουσία

 

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμφάνιση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός HPV προκαλεί δυσπλασία και αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες, με το πέρας του χρόνου, είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν τους δοθεί η απαιτούμενη προσοχή και αντιμετώπιση. Επίσης, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, όπως  και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, σε μικρότερο όμως βαθμό.

 

Ποιοι παράγοντες ευνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

 • Πολλοί διαφορετικοί ερωτικοί σύντροφοι
 • Αδύναμο Ανοσοποιητικό Σύστημα
 • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Κάπνισμα
 • Έναρξη σεξουαλικών επαφών σε μικρή ηλικία

 

Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

 • Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων: Αυτός ο τύπος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ξεκινά από τα λεπτά, επίπεδα κύτταρα (πλακώδη κύτταρα) που καλύπτουν το εξωτερικό μέρος του τραχήλου της μήτρας.
 • Αδενοκαρκίνωμα: Αρχίζει στα αδενικά κύτταρα σε σχήμα στήλης που ευθυγραμμίζουν τον αυχενικό σωλήνα.

 

Προλαμβάνεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας καρκίνος που είναι εύκολα ανιχνεύσιμος, αν κάθε γυναίκα κάνει προληπτικά, σε ετήσια κλίμακα, το Τεστ Παπανικολάου. Το Tεστ ΠΑΠ, όπως είναι γνωστό, είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης, λαμβάνεται κυτταρικό υλικό  από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να ανιχνευθούν όχι μόνο αρχόμενες αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας αλλά και  προκαρκινικές βλάβες.

Πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι φυσικά ο εμβολιασμός. Στα νεαρά κορίτσια μέχρι 26 ετών, μπορεί να τους χορηγηθεί δωρεάν το εμβόλιο. Το εμβόλιο παρέχει προστασία από μια πληθώρα ιών που προκαλούν κυτταρικές αλλοιώσεις, οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, συνίσταται ο εμβολιασμός και των αγοριών, παρόλο που ακόμα δεν τους χορηγείται δωρεάν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας του εμβολιασμού έναντι των κονδυλωμάτων, αποτελεί η Αυστραλία, στην οποία εμβολιάζονται και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτου ηλικίας και τελικά η μόλυνση από τους τύπους του ιού HPV, τείνει να εξαλειφθεί.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Στην περίπτωση που προκύψουν από το Τεστ Παπανικολάου, κυτταρικές αλλοιώσεις, ακολουθείται μια σειρά εξετάσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

 • Κολποσκόπηση / Βιοψία : Είναι η εξέταση που γίνεται στην περίπτωση που εμφανιστούν κυτταρικές αλλοιώσεις στο Τεστ Παπανικολάου. Μέσω της κολποσκόπησης, λαμβάνεται κυτταρικό υλικό από τον τράχηλο της μήτρας, προκειμένου να γίνει ιστολογική διάγνωση της βλάβης.
 • Κωνοειδής εκτομή : Πρόκειται για μια ολιγόλεπτη χειρουργική επέμβαση, κατά την διάρκεια της οποίας, ο γιατρός αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι του τραχήλου, σε σχήμα κώνου, όπως προδίδει και το όνομα της εξέτασης. Η συγκεκριμένη εξέταση έχει διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό χαρακτήρα.
 • Κυστεοσκόπηση : Η συγκεκριμένη εξέταση λαμβάνει χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί στην ουροδόχο κύστη και επομένως βρίσκεται στο τέταρτο στάδιο.

 

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται από το στάδιο εξέλιξης που βρίσκεται ο καρκίνος, δηλαδή με τον βαθμό αλλοιώσεων που έχει δημιουργήσει στον τράχηλο, την ταχύτητα εξάπλωσής του σε άλλες περιοχές και την ηλικία της ασθενούς.

Βεβαίως, κάθε μια περίπτωση, εξετάζεται και θεραπεύεται εξατομικευμένα.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η θεραπεία περιλαμβάνει:

 

 • Τη χειρουργική επέμβαση:

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική

Ανοιχτή Χειρουργική

 

 • Την ακτινοθεραπεία
 •  Τη χημειοθεραπεία